Wij helpen organisaties groeien met Apple.
We groeien zelf ook.

Vanaf 1 januari 2023 gaat Macnify verder als Pro Warehouse.

prowarehouse.nl

Even stilstaan bij wifi, zodat je altijd vooruit kunt

Zodra je er last van hebt, merk je dat je niet zonder kunt. Behoorlijk frustrerend toch als plotseling je wifi vertraagt of zelfs uitvalt? Hoe dat komt, welke misvattingen erover bestaan en welke tips er zijn voor een betere wifi verbinding lees je hier.

Waarom wifi uitvalt?

Laten we maar eens beginnen met aan te geven dat wifi een kwetsbaar medium is. Wel eens een installateur op bezoek gehad waar na vertrek wifi nog steeds niet goed werkte? Wifi valt vooral uit omdat we met z’n allen tegelijkertijd denken dat we de beschikbare infrastructuur kunnen gebruiken, met steeds snellere en gevoeligere apparaten. Vooral in stedelijke gebieden zie je dat honderden netwerken in een kleine omgeving digitaal over elkaar heen struikelen. We zitten elkaar simpel gezegd in de weg. Vergelijk het maar met een steeds groter wordende digitale file.

Misvattingen

Ik heb toch de allersnelste, meest moderne laptop, waarom werkt het dan zo traag? Dat kan bijvoorbeeld omdat er iemand anders op jouw wifi zit met een verouderd traag werkend apparaat. Wifi is namelijk een beleefd protocol. Iedereen mag meedoen, dus iedereen moet wachten op iemand die symbolisch met vijf woorden per minuut praat. Uit ervaring weten we dat wifi sterk verbetert als deze trage snelheden voor oudere apparaten uitgezet worden. Gewoon met beleid ervoor zorgen dat je dergelijke apparaten niet meer op je wifi netwerk tolereert.

Een andere bekende misvatting zie je vooral terug in hotels en op luchthavens. Er wordt een bandbreedtebeperking aan gasten opgelegd, omdat er dan beter gebruik van het wifi netwerk gemaakt zou worden. Het tegendeel is waar. Bandbreedtebeperking zorgt ervoor dat iedereen traag wordt en gebruikers bij voorkeur de hotspot van hun smartphone gebruiken. Niet echt een klantvriendelijke service.

Vijf wifi verbeter tips

Dit zijn de vijf tips die we hebben om jouw wifi verbinding te optimaliseren:

Tip 1 – Kies voor een 5GHz accespoint

Zorg voor een 5GHz accespoint met band steering. Meer hierover kun je onder andere terugzien in deze video.

Tip 2 – Denk na over de juiste plek

Zet je accespoint op een centrale plek. Vergelijk het maar dat licht ook niet door een muur komt en een geluidsbox in de kast ook anders klinkt. Het vinden van de goede locatie is waar we graag in adviseren.

Tip 3 – Kijk naar de buurman

Ga zoveel mogelijk op hetzelfde kanaal zitten van de buurman. Vaak gaat het fout bij supportcalls doordat klantenservice medewerkers aangeven om even naar een ander kanaal te schakelen. Dan krijg je hetzelfde als je met 100.7 FM naar Limburg rijdt, namelijk storing van de radio door allerlei kanalen die er dicht tegenaan liggen waardoor bijna geen enkele frequentie meer lekker geluid oplevert. Klik hier voor een hele duidelijke en inspirerende video over dit onderwerp.

Tip 4 – Overweeg cloud voor grotere veiligheid

Zorg dat je alles in een centrale cloud omgeving laat beheren, zoals Cisco Meraki. Dan is wifi veilig en up-to-date en maken hackers minder kans om binnen te dringen. Dat is beter dan het gebruiken van wifi middelen die in het verleden door de beheerder aan elkaar geknoopt zijn en niet voorzien zijn van de allerlaatste beveiligingspatches. Wat er kan gebeuren als je verouderde routers niet update volgens Tweakers? Klik en schrik.

Tip 5 – Denk na over dekking versus snelheid

Soms moet je je afvragen van hoever weg je wifi wilt kunnen ontvangen. Wil je bijvoorbeeld dat mensen die aan de overkant van jouw bedrijf staan jouw signaal wel ontvangen. Zwaardere devices hebben misschien een groter bereik, maar hoe zorgvuldig kan je dan nog mikken? Zie het maar als een dartbord. Je kunt nog zo goed zijn, maar hoe verder je loopt, hoe moeilijker je de roos bereikt. Een kleinere wifi cirkel bereik je door de lagere datarates (802.11b/g) uit te zetten. Met als resultaat een hogere doorvoersnelheid in je eigen werkcirkel omdat apparaten met een slecht bereik je netwerk niet meer kunnen vertragen.

Behoefte aan betere wifi? Neem hier contact met ons op. We delen graag nog meer van onze ervaringen.