Wij helpen organisaties groeien met Apple.
We groeien zelf ook.

Vanaf 1 januari 2023 gaat Macnify verder als Pro Warehouse.

prowarehouse.nl

“We hadden toch een back-up?”

Of je back-up plan ook werkt, merk je pas als je data kwijt bent. Vaak wordt gedacht dat de back-up goed geregeld is, maar blijkt de realiteit helaas toch anders en kunnen de gevolgen groot of zelfs funest zijn. Ergens een kopie opslaan van jouw bestanden is niet voldoende. Lees maar wat er kan gebeuren:

Het gevaar van één back-up

Bovenstaand plaatje geeft eigenlijk een verkeerd signaal af. Het zegt namelijk dat je de back-up gewoon op een externe back-up server plaatst. En zo wordt er ook vaak gedacht. Toch zijn behoorlijk wat ondernemers door deze werkwijze na brand, waterschade of inbraak er niet beter van geworden. Het is net zo herkenbaar als het opslaan van de foto’s van je kinderen op een harde schijf. De schijf is kapot, alles is weg. Helaas is het velen al overkomen.

Maar er is toch Cloud zou je denken? Gelukkig maken Dropbox en Google drive ons leven een stuk makkelijker. Ook met het veiligheidsniveau van deze applicaties zit het wel goed. Toch zit er één addertje onder het gras. Met deze applicaties loop je altijd het risico om toch even ‘een foutje’ te maken. Bijvoorbeeld per ongeluk een contract, factuur of foto wissen, omdat je net even een verkeerde handeling deed op je smartphone, tablet of laptop. Zonder back-up, kun je dan je bestanden definitief kwijt zijn!

Het advies voor betere back-up

Om de eerder genoemde situaties te voorkomen adviseren wij de gouden 3,2,1 back-up regel. Dat betekent drie kopieën van de data, op minimaal twee apparaten en minimaal één andere plek. Omdat mensen nu eenmaal fouten kunnen maken en er altijd onverwachte momenten kunnen optreden waarbij data verloren kan gaan.

Aanvullende tips

Of back-up recovery goed en veilig verloopt kan je alleen maar beoordelen door periodiek te testen. Daarnaast is het van belang dat medewerkers bewust gemaakt moeten worden om de back-up mogelijkheden ook toe te passen en bestanden niet alleen lokaal te bewaren. Het gaat niet alleen om begrijpen maar het vooral ook echt doen. Tot slot, ruim ook op en classificeer data. Data bewaren die nooit meer gebruikt wordt levert uiteindelijk alleen maar hogere back-up kosten op.

Meer weten?

Natuurlijk hebben we alle techniek in huis om elke keer de vermiste data weer terug te zetten en kunnen de back-up ook voor je in beheer nemen. Maar beter is om samen een goed back-up plan te maken en aanvullende trainingen te geven zodat de continuïteit van jouw bedrijf of alles wat je dierbaar is gewaarborgd blijft.